Club Forum

Please to create posts and topics.

Alles wat je moet weten over benzine.

https://vanderworp.org/nl/transport-benzine-e5-e10-ron95-of-ron98/#Wat_wordt_er_aan_de_pomp_geleverd

 

 

Geüploade bestanden:
  • shell-v-power-horizontal.png

Bovenstaande link volgen en lezen, zeer de moeite waard. B.v.:

Wat moet ik op letten bij een oudere motor?

Het onderstaande lijstje is van toepassing op oudere motoren die niet geschikt zijn voor E10:

  • Brandstofleidingen controleren op lekkage en zweten.
  • Gebruik indien mogelijk een transparant brandstoffilter en controleer het.
  • “Penny wise, pound foolish?” Gebruik van E0-brandstoffen uit de tabel is te overwegen.
  • Ben bedacht op een typische benzinelucht die vooral in een afgesloten ruimte kan ontstaan door lekjes, zweten. Zelfs tanks van bepaalde kunststoffen blijken te kunnen gaan zweten.

Wat is de invloed van ethanol op aluminium?

Ethanol kan reageren met aluminium, met name bij een hoge druk en temperatuur. Er ontstaan dan ethanolaten (ethoxiden, in dit geval ethanol-aluminium-zouten). Een bewering is dat als dit proces eenmaal op gang gekomen is door E10 te tanken, dan blijft deze reactie actief, ook bij tanken van E5.

Voertuigen die wel tegen E10 kunnen, gebruiken aangepaste materialen, zoals bepaalde soorten roestvast staal.

Wat is de invloed van ethanol op rubber en plastic?

Sommige kunststoffen zijn uitstekend bestand tegen ethanol, andere slecht. Focus ligt op afdichtingen, pakkingen en slangen. Het is dus maar net wat de fabrikant heeft toegepast.

Oplossen in ethanol kan resulteren in een plakkerige substantie, stukjes kunststof die loslaten, zweten van leidingen en uiteindelijk lekkages.

E10 tanken? Alleen als een fabrikant op papier zegt dat een auto voor E10 geschikt is. En fabrikanten zijn tot nu toe niet echt compleet met die informatie helaas.

Bij twijfel is het verstandig je brandstoffilter goed in de gaten te houden. Kleine stukjes kunststof kunnen loslaten en infarcten veroorzaken.

Hoe zit het met de houdbaarheid van E10-benzine?

De korte samenvatting: Als je een E10-voertuig lange tijd niet gebruikt dan doe je er goed aan eerst de tank helemaal te vullen.

Duitsland heeft al wat langer ervaring met E10. Een citaat van ADAC:

Opslagstabiliteit van E10

De opslagstabiliteit van E10-brandstoffen verschilt niet wezenlijk van E5-brandstoffen. Ethanol is zeer goed bestand tegen veroudering, zelfs beter dan fossiele benzine. Het probleem is dat ethanol en fossiele brandstof onder bepaalde omstandigheden kunnen scheiden.

Dit kan worden voorkomen door een constante omgevingstemperatuur (in de praktijk is dit echter nauwelijks haalbaar) of door te voorkomen dat grote hoeveelheden lucht worden verplaatst via de ademhaling van de tank (ventilatie). Daarom moet u de tank altijd vullen als u het voertuig langer niet gebruikt.

Dat verhaal is te vertalen – met een slag om de arm: De soortelijke massa van benzine is 0.755 kg/L. Ethanol is 0.7893 kg/L. Met andere woorden: Ongemengd drijft benzine op ethanol. Echter, de twee stoffen zijn goed mengbaar en zullen niet uit zichzelf ontmengen.

Voor ontmenging zijn externe factoren nodig: destillatie-effecten. Denk aan een glas wijn in een koelere kamer: Het glas begint te tranen, ethanol verdampt uit de wijn, slaat neer op de koudere glasrand en loopt naar beneden.

Citaat van Rene van Maurik Lidnr. 365 op 06/01/2020, 9:45 pm

https://vanderworp.org/nl/transport-benzine-e5-e10-ron95-of-ron98/#Wat_wordt_er_aan_de_pomp_geleverd

Het bijwerken van mijn/dit onderwerp is niet mogelijk. Er is rechtsboven geen mogelijkheid omdat het bijwerken er niet bijstaat.

[edit] Nu bij dit bericht heb ik wel de mogelijkheid van bewerken! Zoals je ziet 🙂 Overigens bij het eerste/bovenste onderwerp/bericht nog steeds niet. Het enige wat er staat is, ''citaat.

Ook de tekst staat er wel SUPER GROOT (corps van het lettertype) in? Geheel ziet er schreeuwerig uit. Maar dat is mijn mening, niet verkeerd bedoelt overigens!

 

 

 

Hallo Rene...

Er is een limiet van 50 uur voor het wijzigen van berichten. Dit omdat de berichten deel uit (kunnen) maken van een ketting van communicatie, en als er dan één schakel wijzigt/uitvalt, dan klopt het geheel (mogelijk) niet meer.

Gewoon een nieuw (correctie-) berichtje toevoegen dus, als er na 50 uur iets verandert...

Groetjes, Marjoline

Helder, dank voor je antwoord.

Tank met verstand.

Geüploade bestanden:
  • image-10-01-2020_08-54-25-75.jpg